De tuin winterklaar maken.

Eigenlijk is het voor de tuin veel beter om niet te veel op te ruimen in het najaar. Regen en sneeuw in de afgeknipte stelen maken de plant zwak en herstel kost in het voorjaar veel energie. Daarnaast geven uitgebloeide planten juist een mooi silhouet en zijn ze vaak prachtig als er sneeuw op ligt. Knip de planten dus liever in het voorjaar af.

Afgevallen blad wordt vaak verwijderd terwijl het juist de grond prima beschermt tegen uitdroging. Het verteert vanzelf en geeft de bodem daarmee extra voeding. Alleen als u erg veel blad heeft, bijvoorbeeld van eiken of beuken, moet u dit verwijderen omdat het de bodem een te dikke laag geeft en slecht verteert.

Vóór de eerste nachtvorst moeten alle potten leeggemaakt worden anders gaan ze door de vorst barsten of uiteenvallen. U kunt de inhoud aan de compostbak toevoegen of in een kale hoek van de tuin scheppen.

Jonge planten en bomen kunt u tegen de vorst beschermen door ze met bladafval of stro af te dekken.

Zolang het niet vriest kunt u bomen, struiken en vaste planten blijven (ver)planten. Ze hebben zich dan in het voorjaar goed ‘gesettled’ en zullen stevig uitgroeien.

uitgebloeide hortensia 800px

geef reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.