De tuin winterklaar? Wat u wel en niet moet doen.

U moet vooral veel ‘niet’ doen. Laat uitgebloeide planten staan, knip ze niet af. Ze blijven dan veel sterker en zijn bovendien een bron van voedsel voor kleine insecten en spinnetjes. En die worden weer gegeten door vogeltjes, die u immers zo graag in de tuin heeft. Ook de zaden die aan oude planten blijven zitten, zijn heerlijk voedsel voor vogels. Sommige planten zijn zelfs waardplanten voor rupsen, waaruit volgend jaar mooie vlinders komen.

Ook afgevallen blad kunt u beter laten liggen. Het dekt de grond mooi af in herfst en winter en verteert, zodat het voedsel voor uw bodem is. Kale, mooi schoongemaakte grond droogt erg uit door wind en vorst en wordt daardoor minder voedselrijk. Alleen als u heel veel blad heeft, bijvoorbeeld van beuken, eiken of kastanjebomen, kunt u beter blad verwijderen omdat dat niet verteert. Laat dan alleen het laatste restje liggen.

Wat u ‘wel’ kunt doen’: blad van het grasveld verwijderen om kale plekken te voorkomen. Maar ook: leuke bollen planten! Probeer eens verwilderingsbolletjes, die hoeft u maar één keer te planten en daarna komen ze elk jaar terug. Sommige soorten vermeerderen zelfs spontaan. Ook kunt u weer pinda’s, zaden en vogelpindakaaspotten in de tuin plaatsen.

En dan maar genieten van de mooie herfstkleuren en de vogeltjes.

geef reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.