hoe maak je de tuin winterklaar?

Veel mensen willen een opgeruimde, nette tuin. Maar de natuur zit zo niet in elkaar. Afgestorven planten en blad blijven gewoon liggen en worden weer opgenomen en gebruikt. Daarom zie je in bossen en parken vaak ook omgevallen bomen liggen. Die worden tegenwoordig niet meer opgeruimd.

Ook in de tuin is het heel natuurlijk om vooral veel ‘niet’ doen. Laat uitgebloeide planten staan, knip ze niet af. Ze blijven dan veel sterker en zijn bovendien een bron van voedsel voor kleine insecten en spinnetjes. En die worden weer gegeten door vogeltjes, die u immers zo graag in de tuin heeft. Ook de zaden die aan oude planten blijven zitten, zijn heerlijk voedsel voor vogels. Sommige planten zijn zelfs waardplanten voor rupsen, waaruit volgend jaar mooie vlinders komen.

Afgevallen blad kunt u laten liggen. Het dekt de grond mooi af in herfst en winter en verteert, zodat het voedsel voor uw bodem is. Mooi schoongemaakte, kale grond droogt erg uit door wind en vorst en wordt daardoor minder voedselrijk. Alleen als u heel veel blad heeft, bijvoorbeeld van beuken, eiken of kastanjebomen, kunt u beter blad verwijderen omdat dat niet verteert. Laat dan alleen het laatste restje liggen.

Wat u ‘wel’ kunt doen’: blad van het grasveld verwijderen om kale plekken te voorkomen. Maar ook: leuke bollen planten! Probeer eens verwilderingsbolletjes, die hoeft u maar één keer te planten en daarna komen ze elk jaar terug. Sommige soorten vermeerderen zelfs spontaan.

En natuurlijk kunt u weer pinda’s, zaden en vogelpindakaaspotten in de tuin plaatsen.

En dan maar genieten van de mooie herfstkleuren en de vogeltjes.

geef reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.